Trening siłowy powoduje uszkodzenie mięśni szkieletowych. Po wystąpieniu uszkodzeń pojawia się reakcja zapalna i rozpoczyna się proces odbudowy uszkodzonych włókien. Są w niego zaangażowane białe ciałka krwi, komórki satelitarne, płyny wewnątrzkomórkowe, receptory, czynniki wzrostu (odpowiedź hormonalna). Wyniki: ilość komórek satelitarnych [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ brakuje nam końcowego enzymu w szlaku biosyntezy askorbinianu. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu i ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ma też znaczenie dla układu odpornościowego. A czy może mieć jakieś działanie na infekcje wirusowe? I teraz proszę nie [...]
Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]
Insulinooporność związana ze starzeniem się może częściowo wynikać z obniżenia aktywności fizycznej. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy trening siłowy zwiększa działanie insuliny u osób starszych. 11 zdrowych mężczyzn średnim wieku 58 lat badano przed i po 16 tygodniach prowadzenia treningu siłowego. Efekty program treningowy zwiększył ogólną siłę o [...]
Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]
Spinning jest to jazda na rowerze stacjonarnym z regulowanym oporem. Pozwala na dokładne odwzorowanie treningu kolarskiego. Rower spinningowy to nie jest pierwsza z brzegu maszyna do treningu cardio (jak stacjonarny ergometr). Po pierwsze każdy rower podlega regulacji tak, jak rowery górskie czy szosowe. Można wyregulować wysokość siodełka, a [...]
[...] wynik w biegu na 800 m, jak również na dystansie 10 km. A jaki dystans można pokonać w 6 sekund i jakie wtedy wystąpi zakwaszenie mięśni? Suplementacja β-alaniną poprawiła wyniki w 10-kilometrowej próbie czasowej i zmniejszyła stężenie mleczanów u osób aktywnych fizycznie. Tak więc suplementacja β-alaniną może mieć decydujące znaczenie przy [...]
Zespół policystycznych jajników (PCOS) to złożone zaburzenie endokrynologiczne, które dotyka 5–10% kobiet w wieku rozrodczym. Poza nieregularnymi miesiączkami hiperandrogenemią (podwyższonym stężeniem androgenów we krwi) i policystyczną morfologią jajników, PCOS jest silnie związany z otyłością ulokowaną w tułowiu (tłuszcz podskórny i wisceralny) [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u [...]
[...] Wniosek: dieta antyhistaminowa przynosi szybkie rezultaty u osób cierpiących z powodu pokrzywki. Ograniczeniem jest mała liczba osób biorących udział w badaniu, niemniej wyniki są obiecujące. Referencje: Jee Hee Son, Bo Young Chung, Hye One Kim and Chun Wook Park „A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, ukuto nawet termin "progu leucynowego" (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Ogólnie, wg ESAP, przy dawce 75 g glukozy podanej doustnie: stężenie glukozy we krwi powinno wynosić mniej niż 200 [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
[...] poziom witaminy D? Poziom witaminy D w organizmie można sprawdzić za pomocą oznaczenia laboratoryjnego poziomu jej metabolitu we krwi. Powszechnie za normalne uważa się wyniki w granicach 30 – 50 nmol/L (12 – 20 ng/mL), jednak dla optymalizacji wielu aspektów stanu zdrowia zaleca się trzymać się górnej granicy tej normy. Często bez [...]
Białko serwatkowe może mieć wpływ na odporność, regenerację po treningu siłowym, biegowym, piłkarskim czy interwałowym. Okazuje się, że ma też wpływ na stres oksydacyjny, który jest nieodłącznym kompanem wysiłku fizycznego. Nadmierne oddziaływanie reaktywnych form tlenu powiązano z przyspieszonym starzeniem się wszystkich tkanek i wieloma [...]
[...] wiemy, iż nawet u osób przebiegających ponad 1,8 km w 6 minut (czyli dobrze wytrenowanych), suplementacja beta-alaniną w dawce 30 mg lub 45 mg na kg masy ciała poprawia wyniki. A mówimy tu o dawce maksymalnej ledwie 3,1 g, bo biegacze mieli masę ok. 70 kg. Biorąc pod uwagę, iż beta alanina jest tania i łatwo dostępna, warto ją wypróbować. [...]